Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2023  
         
  Articol:   INFLUENȚA EXERCIȚIILOR FIZICE EFFECTUATE ÎN MEDIUL ACVATIC ASUPRA PARAMETRILOR FIZIOLOGICI LA JUCĂTORII DE TENIS DE 10 -12 ANI / THE INFLUENCE OF PHYSICAL EXERCISES CARRIED OUT IN THE AQUATIC ENVIRONMENT ON PHYSIOLOGICAL PARAMETERS FOR 10 – 12 YEAR TENNIS PLAYERS.

Autori:  FLORIN MIRON, DAN MONEA, HOREA STEFĂNESCU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.68(4).33

Received 2023 November 11; Revised 2023 December 12; Accepted 2024 January 11; Available online 2024 March 15; Available print 2024 March 15.
pp. 75-86

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat. Influența exercițiilor fizice effectuate în mediul acvatic asupra parametrilor fiziologici la jucătorii de tenis de 10 -12 ani. Această lucrare își propune să evidențieze efectul exercițiilor fizice specifice jocului de tenis, desfășurate în mediul acvatic asupra parametrilor fiziologici ai jucătorilor din acest sport. Tenisul modern se caracterizează prin restructurarea conţinutului pregătirii, în contextul amplificării spectacolului sportiv. Azi, tenisul presupune un fond specific de aptitudini ale jucătorilor, care include în primul rând o pregătire polivalentă, manifestarea unei mari libertăţi de creaţie, de inventivitate tactică, ce nu poate fi exprimată decât de indivizii care au atins un înalt nivel de măiestrie tehnică, fizică si psihologică. Sportivii de tenis de performanță au nevoie de un amestec de abilități anaerobe, cum ar fi viteza, agilitatea și puterea, combinate cu capacități aerobe mari. (Kovacs et al., 2007). Frecvența cardiacă este un aspect esențial pentru un antrenor, deoarece oferă informații despre intensitatea efortului fizic în raport cu capacitățile fiecărui individ (Cumming, 2017). Însemnătatea pregătirii fizice este unanim recunoscută, deoarece constituie suportul activităţii jucătorilor care astfel îşi pot valorifica posibilităţile tehnico-tactice si psihologice. În aceste condiţii, necesitatea aplicării unor mijloace şi metode de pregătire inedite, “neconvenţionale” adecvate influenţării pozitive a capacităţii de performanţă, reprezintă din punctul nostru de vedere o preocupare esenţială a specialistului din domeniul motricităţii. În timpul alergării prin apă, consumul de oxigen este de 3 ori mai mare, la o viteză de 50m/min, această valoare se poate obține la o viteză considerabil mai mică decât la o alergare pe uscat (Brinks et al., 2009).

Cuvinte cheie: tenis, performanță, capacități aerobe, antrenament neconvențional
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă